Een nieuwe look voor jouw eiken keuken: Renoveren en vernieuwen

eiken keuken renoveren

Eiken keuken renoveren: Tips en ideeën voor een frisse look

Een eiken keuken straalt vaak warmte en karakter uit, maar na verloop van tijd kan het zijn dat deze wat gedateerd aanvoelt. Gelukkig is het renoveren van een eiken keuken een uitstekende manier om deze nieuw leven in te blazen en aan te passen aan jouw persoonlijke smaak. In dit artikel delen we enkele tips en ideeën om jouw eiken keuken te renoveren.

 1. Schuren en opnieuw afwerken: Als de huidige afwerking van je eiken keuken versleten of beschadigd is, kan schuren en opnieuw afwerken een wereld van verschil maken. Verwijder eerst de oude afwerklagen met schuurpapier of een verfafbijtmiddel. Breng vervolgens een nieuwe laag beits, lak of verf aan om de keuken weer fris te laten ogen.
 2. Vervang de kastdeurtjes: Een relatief eenvoudige manier om de uitstraling van je eiken keuken te veranderen, is door de kastdeurtjes te vervangen. Kies voor moderne, strakke deurtjes voor een eigentijdse look of ga juist voor landelijke, rustieke deurtjes om het karakter van het eikenhout te behouden.
 3. Vernieuw het werkblad: Het werkblad is vaak een prominente eyecatcher in de keuken. Overweeg om het oude werkblad te vervangen door bijvoorbeeld graniet, composiet of hout. Deze materialen geven de keuken direct een luxe uitstraling en zijn bovendien duurzaam en gemakkelijk schoon te houden.
 4. Verander de handgrepen en knoppen: Soms zijn het de kleine details die een groot verschil maken. Vervang de oude handgrepen en knoppen van je keukenkastjes door nieuwe exemplaren in een eigentijds design. Dit kan de hele uitstraling van de keuken veranderen zonder dat je grote renovatiewerkzaamheden hoeft uit te voeren.
 5. Voeg verlichting toe: Goede verlichting is essentieel in elke keuken. Overweeg om nieuwe, sfeervolle verlichtingselementen toe te voegen, zoals spotjes onder de bovenkastjes of een mooie hanglamp boven het kookeiland. Dit geeft niet alleen meer licht tijdens het koken, maar zorgt ook voor extra sfeer in de ruimte.
 6. Creëer extra opbergruimte: Een eiken keuken kan soms wat beperkt zijn qua opbergruimte. Overweeg daarom om extra kastjes of planken toe te voegen om meer ruimte te creëren voor al je potten, pannen en serviesgoed. Denk bijvoorbeeld aan open planken aan de muur of een praktische apothekerskast voor al je kruidenpotjes.

Met deze tips en ideeën kun je jouw eiken keuken renoveren tot een prachtige ruimte die weer helemaal voldoet aan jouw wensen en smaak. Of je nu kiest voor een moderne, strakke uitstraling of juist het rustieke karakter van het eikenhout wilt behouden, er zijn talloze mogelijkheden om jouw keuken een frisse look te geven. Veel succes met de renovatie!

 

8 Veelgestelde vragen over het renoveren van een eiken keuken

 1. Hoeveel kost het om een ​​eiken keuken te renoveren?
 2. Wat zijn de beste materialen voor het renoveren van een eiken keuken?
 3. Is het verstandig om zelf een eiken keuken te renoveren?
 4. Welke stappen moet je nemen bij het renoveren van een eiken keuken?
 5. Welke soort lak is geschikt voor het afwerken van eikaar keukens?
 6. Hoe lang duurt het om alle stappen in de renovatie van eikaar keukens uit te voeren?
 7. Wat is de beste manier om oude lagen verf of lak te verwijderen als je aan de slag gaat met je renovatieproject?
 8. Moet je speciale schuurpapier gebruiken voor het schuren en afwerken van je renovatieproject?

Hoeveel kost het om een ​​eiken keuken te renoveren?

De kosten voor het renoveren van een eiken keuken kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van de renovatie, de materialen die je kiest en of je het werk zelf uitvoert of laat doen door professionals. Hier zijn enkele kostenposten om rekening mee te houden bij het renoveren van een eiken keuken:

 1. Schuren en opnieuw afwerken: Als je ervoor kiest om zelf de keuken op te knappen, zijn de kosten voornamelijk gerelateerd aan schuurmaterialen, beits, lak of verf. De prijs hiervan kan variëren afhankelijk van het merk en de kwaliteit. Reken op een bedrag tussen €50 en €200 voor deze materialen.
 2. Vervangen van kastdeurtjes: De kosten voor nieuwe kastdeurtjes zijn afhankelijk van het materiaal, design en formaat dat je kiest. Voor standaarddeurtjes kun je rekenen op prijzen tussen €30 en €100 per stuk. Maatwerkdeurtjes kunnen duurder zijn.
 3. Vernieuwen van het werkblad: De kosten voor een nieuw werkblad variëren sterk afhankelijk van het materiaal dat je selecteert. Houten werkbladen hebben doorgaans een prijs tussen €150 en €300 per strekkende meter. Graniet of composiet kan variëren tussen €250 en €500 per strekkende meter.
 4. Veranderen van handgrepen en knoppen: De prijzen voor nieuwe handgrepen en knoppen liggen meestal tussen €2 en €10 per stuk, afhankelijk van het materiaal en design.
 5. Toevoegen van verlichting: De kosten voor het toevoegen van verlichting in de keuken variëren afhankelijk van het type verlichting dat je kiest en de complexiteit van de installatie. Reken op een bedrag tussen €50 en €300, inclusief armaturen en eventuele installatiekosten.
 6. Creëren van extra opbergruimte: De kosten voor het toevoegen van extra kastjes of planken zijn afhankelijk van het materiaal en de grootte ervan. Reken op prijzen tussen €50 en €200 per kastje of plank.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze prijsindicaties slechts een ruwe schatting zijn en dat de uiteindelijke kosten kunnen variëren op basis van jouw specifieke situatie. Het kan verstandig zijn om offertes aan te vragen bij verschillende leveranciers en vakmensen om een beter beeld te krijgen van de kosten voor jouw specifieke renovatieproject.

Wat zijn de beste materialen voor het renoveren van een eiken keuken?

Bij het renoveren van een eiken keuken zijn er verschillende materialen die je kunt overwegen om de ruimte een nieuwe uitstraling te geven. Hier zijn enkele van de beste materialen voor het renoveren van een eiken keuken:

 1. Verf: Verf is een veelgebruikt materiaal om keukenkastjes op te frissen. Kies voor verf op waterbasis die geschikt is voor hout, zodat je een duurzaam en gemakkelijk schoon te maken oppervlak krijgt. Met verf kun je de kleur van de kastjes aanpassen aan jouw persoonlijke smaak en de stijl van de keuken.
 2. Beits: Beits is een goede optie als je het natuurlijke karakter van het eikenhout wilt behouden. Het geeft het hout een warme uitstraling en beschermt tegelijkertijd tegen slijtage en vlekken. Er zijn verschillende tinten beits beschikbaar, dus kies er een die past bij de gewenste uitstraling.
 3. Lak: Lak is ideaal als je op zoek bent naar een glanzende afwerking voor je eiken keukenkastjes. Het biedt bescherming tegen krassen en slijtage, waardoor het hout er langer mooi uitziet. Kies voor een hoogwaardige lak die speciaal is ontworpen voor gebruik in de keuken.
 4. Composiet of granieten werkblad: Als je het werkblad wilt vervangen, overweeg dan composiet of graniet als materiaalkeuze. Deze materialen zijn duurzaam, hittebestendig en gemakkelijk schoon te maken. Ze geven de keuken direct een luxe uitstraling en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen.
 5. Nieuwe kastdeurtjes: Als je de uitstraling van de keukenkastjes wilt veranderen, kun je overwegen om nieuwe deurtjes te installeren. Kies voor materialen zoals MDF, multiplex of gelamineerd hout voor duurzaamheid en stijl. Er zijn talloze ontwerpen en afwerkingen beschikbaar om aan jouw smaak te voldoen.
 6. Handgrepen en knoppen: Het vervangen van de handgrepen en knoppen van de keukenkastjes kan een groot verschil maken in de algehele uitstraling van de keuken. Kies voor hoogwaardige materialen zoals roestvrij staal, messing of keramiek om een moderne of klassieke look te creëren.

Bij het kiezen van materialen is het belangrijk om rekening te houden met jouw persoonlijke smaak, budget en functionaliteit. Overweeg ook om advies in te winnen bij professionals om ervoor te zorgen dat je de juiste materialen kiest die passen bij jouw specifieke renovatiebehoeften.

Is het verstandig om zelf een eiken keuken te renoveren?

Het renoveren van een eiken keuken kan een uitdagend project zijn, afhankelijk van je ervaring en vaardigheden op het gebied van klussen en renovaties. Het is belangrijk om realistisch te zijn over je eigen capaciteiten en de tijd en moeite die je bereid bent te investeren.

Als je handig bent en ervaring hebt met klussen, kun je zeker overwegen om zelf een eiken keuken te renoveren. Het kan een lonende ervaring zijn om je eigen keuken te transformeren en kosten te besparen door het werk zelf uit te voeren.

Voordat je begint, is het echter belangrijk om de nodige kennis op te doen over het renoveren van eiken keukens. Zorg ervoor dat je bekend bent met de juiste technieken voor schuren, afwerken en schilderen van hout. Daarnaast is het belangrijk om de benodigde gereedschappen en materialen in huis te hebben.

Als je twijfelt aan je vaardigheden of als de renovatie complexere werkzaamheden vereist, zoals het verplaatsen van leidingen of het vervangen van elektrische bedrading, dan kan het verstandig zijn om een professional in te schakelen. Een ervaren vakman kan zorgen voor een professionele afwerking en eventuele risico’s minimaliseren.

Het is ook goed om rekening te houden met de tijdsinvestering die gepaard gaat met het zelf renoveren van een keuken. Het kan meer tijd kosten dan verwacht, vooral als je beperkte ervaring hebt of als er onvoorziene problemen optreden tijdens het proces.

Kortom, het zelf renoveren van een eiken keuken kan een haalbare optie zijn als je de nodige vaardigheden en kennis hebt. Zorg ervoor dat je realistisch bent over je eigen capaciteiten en wees bereid om voldoende tijd en moeite te investeren. Als je twijfelt of als de renovatie complexer is, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen.

Welke stappen moet je nemen bij het renoveren van een eiken keuken?

Het renoveren van een eiken keuken vereist enkele stappen om ervoor te zorgen dat het proces soepel verloopt en het gewenste resultaat wordt bereikt. Hier zijn de belangrijkste stappen die je moet nemen bij het renoveren van een eiken keuken:

 1. Planning en ontwerp: Begin met het plannen van de renovatie van je eiken keuken. Bepaal welke aspecten je wilt veranderen, zoals het schuren en opnieuw afwerken, het vervangen van kastdeurtjes, het vernieuwen van het werkblad, etc. Maak ook een ontwerp of schets om een duidelijk beeld te krijgen van hoe je wilt dat de gerenoveerde keuken eruit komt te zien.
 2. Voorbereiding: Voordat je begint met de renovatie, is het belangrijk om de keuken grondig schoon te maken en alle spullen uit de kastjes te halen. Zorg ervoor dat je een georganiseerde ruimte hebt om in te werken voordat je aan de renovatie begint.
 3. Schuren en afwerking: Als je ervoor kiest om de bestaande afwerking van de eiken keuken te behouden, moet je beginnen met schuren om alle oude lak- of verflagen te verwijderen. Gebruik hiervoor schuurpapier of een elektrische schuurmachine. Nadat je klaar bent met schuren, breng je een nieuwe laag beits, lak of verf aan om de gewenste afwerking te creëren.
 4. Kastdeurtjes vervangen: Als je de kastdeurtjes wilt vervangen, meet dan eerst de afmetingen van de bestaande deurtjes nauwkeurig op. Vervolgens kun je nieuwe deurtjes bestellen of op maat laten maken. Verwijder de oude deurtjes en bevestig de nieuwe op hun plaats met behulp van scharnieren of andere geschikte bevestigingsmiddelen.
 5. Werkblad vernieuwen: Als je het werkblad wilt vernieuwen, moet je eerst het oude werkblad verwijderen. Meet zorgvuldig de afmetingen van het nieuwe werkblad en snijd het op maat. Plaats het nieuwe werkblad op zijn plaats en bevestig het stevig aan het keukenmeubel.
 6. Handgrepen en knoppen vervangen: Verwijder de oude handgrepen en knoppen van de kastdeurtjes en lades. Kies nieuwe handgrepen en knoppen die passen bij jouw gewenste stijl en bevestig ze stevig op hun plaats.
 7. Verlichting toevoegen: Als je extra verlichting wilt toevoegen, moet je elektrische bedrading aanleggen indien nodig. Plaats vervolgens de gewenste verlichtingselementen, zoals spotjes of hanglampen, volgens jouw ontwerp.
 8. Opruimen en afwerking: Nadat alle renovatiewerkzaamheden zijn voltooid, ruim je alle gereedschappen en materialen op en maak je de keuken grondig schoon. Bewonder ten slotte het resultaat van jouw gerenoveerde eiken keuken.

Het renoveren van een eiken keuken kan een uitdagend maar bevredigend project zijn. Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat de renovatie succesvol verloopt en jouw keuken er weer als nieuw uitziet.

Welke soort lak is geschikt voor het afwerken van eikaar keukens?

Voor het afwerken van eiken keukens zijn er verschillende soorten lak die geschikt kunnen zijn, afhankelijk van de gewenste uitstraling en het gebruiksgemak. Hier zijn enkele opties:

 1. Polyurethaanlak: Polyurethaanlak is een populaire keuze voor het afwerken van houten oppervlakken, waaronder eiken keukens. Het biedt een duurzame en slijtvaste afwerking die bestand is tegen krassen, vlekken en hitte. Het is verkrijgbaar in zowel glanzende als matte varianten, afhankelijk van jouw voorkeur.
 2. Acryllak: Acryllak is een watergedragen lak die milieuvriendelijker is dan oplosmiddelhoudende lakken. Het biedt een sterke bescherming tegen slijtage en vlekken en droogt snel op. Acryllak heeft vaak een lage geur en is gemakkelijk schoon te maken met water.
 3. Alkydlak: Alkydlak is een oplosmiddelhoudende lak die bekend staat om zijn duurzaamheid en lange levensduur. Het biedt een sterke bescherming tegen krassen, vlekken en hitte. Houd er echter rekening mee dat oplosmiddelhoudende lakken doorgaans meer geur hebben tijdens het aanbrengen en langer nodig hebben om volledig uit te harden.

Bij het kiezen van de juiste lak voor jouw eiken keuken is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de gewenste glans, de mate van bescherming en de gebruiksvriendelijkheid. Het is altijd aan te raden om de instructies van de fabrikant te volgen en indien mogelijk een test uit te voeren op een klein, onopvallend stukje hout voordat je de hele keuken afwerkt. Zo kun je ervoor zorgen dat je de gewenste resultaten behaalt.

Hoe lang duurt het om alle stappen in de renovatie van eikaar keukens uit te voeren?

De duur van de renovatie van een eiken keuken kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van het project, de complexiteit van de werkzaamheden en eventuele onvoorziene complicaties. Over het algemeen kan het renoveren van een eiken keuken enkele weken tot enkele maanden in beslag nemen. Hieronder vind je een schatting van de tijd die nodig kan zijn voor elk van de stappen:

 1. Voorbereiding en planning: Dit omvat het maken van ontwerpen, het selecteren van materialen en het plannen van alle benodigde werkzaamheden. Afhankelijk van je eigen tempo en beschikbaarheid kan dit proces enkele dagen tot enkele weken duren.
 2. Demontage: Het demonteren van de oude keukenkastjes, apparatuur en andere elementen kan doorgaans één tot twee dagen in beslag nemen.
 3. Schuren en afwerking: Het schuren en opnieuw afwerken van de kastdeurtjes, lades en andere houten oppervlakken kan variëren afhankelijk van het aantal lagen dat moet worden aangebracht, maar dit proces duurt meestal enkele dagen tot een week.
 4. Vervanging of renovatie van werkbladen: Als je ervoor kiest om nieuwe werkbladen te installeren of de bestaande te renoveren, moet je rekening houden met extra tijd voor metingen, fabricage en installatie. Dit proces kan doorgaans één tot twee weken duren.
 5. Installatie nieuwe kastdeurtjes, handgrepen en knoppen: Het plaatsen van nieuwe kastdeurtjes en het installeren van nieuwe handgrepen en knoppen kan meestal in één tot twee dagen worden voltooid.
 6. Verlichting en elektrische werkzaamheden: Het toevoegen of vervangen van verlichtingselementen en het uitvoeren van eventuele elektrische werkzaamheden kan variëren afhankelijk van de complexiteit, maar meestal duurt dit enkele dagen tot een week.
 7. Eventuele aanpassingen aan de indeling: Als je wijzigingen wilt aanbrengen in de indeling van je keuken, zoals het verplaatsen van leidingen of het veranderen van de locatie van apparatuur, kan dit extra tijd vergen, afhankelijk van de omvang van de wijzigingen.

Houd er rekening mee dat deze tijdsinschattingen slechts een algemene richtlijn zijn en dat elke renovatie uniek is. Het is altijd raadzaam om samen te werken met professionele aannemers of vakmensen die je kunnen helpen bij het plannen en uitvoeren van de renovatiewerkzaamheden binnen een realistisch tijdsbestek.

Wat is de beste manier om oude lagen verf of lak te verwijderen als je aan de slag gaat met je renovatieproject?

Bij het verwijderen van oude lagen verf of lak zijn er verschillende methoden die je kunt gebruiken, afhankelijk van de situatie en het type oppervlak. Hier zijn enkele veelgebruikte methoden:

 1. Schuren: Schuren is een effectieve manier om oude verf- of laklagen te verwijderen. Gebruik hiervoor schuurpapier met een grove korrel om de bovenste laag weg te schuren. Vervolgens kun je een fijnere korrel gebruiken om het oppervlak glad te maken. Zorg ervoor dat je bij het schuren altijd in de richting van de houtnerf werkt om beschadigingen te voorkomen.
 2. Verfafbijtmiddel: Verfafbijtmiddel is een chemisch product dat speciaal is ontworpen om verf- en laklagen op te lossen, zodat ze gemakkelijk kunnen worden verwijderd. Breng het afbijtmiddel royaal aan op het oppervlak en laat het enige tijd inwerken volgens de instructies op de verpakking. Vervolgens kun je met een plamuurmes of een verfkrabber voorzichtig de losgekomen verflagen verwijderen.
 3. Heteluchtpistool: Een heteluchtpistool kan nuttig zijn bij het verwijderen van meerdere lagen verf of lak. Richt de hete lucht op het oppervlak en beweeg langzaam heen en weer totdat de verflaag begint te bubbelen of loslaat. Gebruik vervolgens een plamuurmes of een verfkrabber om de verf voorzichtig weg te schrapen.

Het is belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen bij het verwijderen van oude verflagen. Draag altijd beschermende kleding, zoals handschoenen en een veiligheidsbril, en zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte waarin je werkt. Lees ook altijd de instructies op de verpakking van het gekozen product en volg deze nauwkeurig op.

Als je twijfelt over welke methode het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie, is het raadzaam om advies in te winnen bij een professional of specialist op het gebied van renovatie. Zij kunnen je helpen bij het kiezen van de beste aanpak en eventuele verdere stappen die nodig zijn voor een succesvolle renovatie.

Moet je speciale schuurpapier gebruiken voor het schuren en afwerken van je renovatieproject?

Voor het schuren en afwerken van een renovatieproject is het aan te raden om speciaal schuurpapier te gebruiken. Er zijn verschillende soorten schuurpapier beschikbaar, elk met een andere korrelgrootte. De korrelgrootte bepaalt de grofheid van het schuurpapier en het effect ervan op het oppervlak.

Bij het renoveren van een eiken keuken, waarbij je waarschijnlijk te maken hebt met houten oppervlakken, is het gebruikelijk om eerst grover schuurpapier te gebruiken om eventuele oude afwerklagen of beschadigingen te verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld schuurpapier met een korrelgrootte van 80 of 120 zijn.

Vervolgens kun je overstappen op fijner schuurpapier, zoals korrelgrootte 180 of hoger, om het houtoppervlak glad en egaal te maken voordat je de nieuwe afwerklagen aanbrengt.

Het is belangrijk om tijdens het schuren altijd in de richting van de houtnerf te bewegen om krassen en beschadigingen aan het oppervlak te voorkomen. Daarnaast is regelmatig controleren of je voldoende druk uitoefent tijdens het schuren belangrijk, zodat je niet te veel materiaal verwijdert.

Kortom, voor een succesvolle renovatie is het gebruik van speciaal schuurpapier met verschillende korrelgroottes essentieel. Hiermee kun je zorgen voor een gladde en goed voorbereide ondergrond voordat je begint met het aanbrengen van nieuwe afwerklagen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.