Tips voor een geslaagde renovatie van uw douche

renovatie douche

Renovatie van de douche: Tips en ideeën voor een vernieuwde badkamer

Een douche is een belangrijk onderdeel van elke badkamer. Het is de plek waar we ons kunnen opfrissen, ontspannen en genieten van een verkwikkende douche-ervaring. Na verloop van tijd kan het echter nodig zijn om de douche te renoveren en een frisse uitstraling te geven. In dit artikel delen we enkele handige tips en ideeën voor het renoveren van uw douche, zodat u kunt genieten van een vernieuwde badkamer.

 1. Plan uw renovatie: Voordat u begint met de renovatie, is het belangrijk om een duidelijk plan te hebben. Bepaal het budget, de gewenste stijl en functionaliteit van uw nieuwe douche. Maak ook een lijst van benodigde materialen en eventuele professionele hulp die u nodig heeft.
 2. Vernieuw de tegels: Een eenvoudige manier om uw douche nieuw leven in te blazen, is door de tegels te vervangen of opnieuw te betegelen. Kies voor waterbestendige tegels die passen bij uw persoonlijke smaak en stijl. Overweeg ook om accenttegels toe te voegen voor een extra vleugje luxe.
 3. Upgrade uw douchekop: Een nieuwe douchekop kan het douchen aangenamer maken. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals regendouches of massagedouches met verstelbare stralen. Kies een douchekop die past bij uw behoeften en zorg voor voldoende waterdruk.
 4. Verbeter de verlichting: Goede verlichting in de douche kan een groot verschil maken in de sfeer en functionaliteit. Overweeg het installeren van heldere LED-lampen die voldoende licht geven tijdens het douchen. Voeg indien mogelijk ook dimmers toe, zodat u de sfeer kunt aanpassen aan uw voorkeur.
 5. Vernieuw de douchewanden: Als uw douchewanden er versleten uitzien of beschadigd zijn, overweeg dan om ze te vervangen. Glaspanelen zijn een populaire keuze omdat ze een moderne uitstraling geven en gemakkelijk schoon te maken zijn. Ze kunnen ook helpen om uw badkamer ruimtelijker te laten lijken.
 6. Denk aan opbergruimte: Een goed georganiseerde douche maakt uw dagelijkse routine gemakkelijker. Overweeg het toevoegen van inbouwnissen of planken om shampoo, zeep en andere benodigdheden op te bergen. Dit helpt ook om uw douche netjes en opgeruimd te houden.
 7. Vernieuw de douchekraan: Een nieuwe douchekraan kan een subtiele maar effectieve upgrade zijn voor uw douche. Kies voor een stijlvolle kraan die past bij de rest van uw badkamerinrichting en zorg ervoor dat deze gemakkelijk te gebruiken is.
 8. Overweeg technologische snufjes: Als u van moderne gemakken houdt, kunt u overwegen om technologische snufjes toe te voegen aan uw vernieuwde douche. Denk aan een thermostatische kraan met temperatuurregeling, een muzieksysteem of zelfs een douchepaneel met verschillende functies.

Het renoveren van uw douche kan een geweldige manier zijn om uw badkamer nieuw leven in te blazen en uw dagelijkse doucheroutine te verbeteren. Met de juiste planning, materialen en ideeën kunt u genieten van een vernieuwde douche die past bij uw persoonlijke stijl en behoeften.

 

8 Veelgestelde vragen over het renoveren van een douche

 1. Hoe kies ik de juiste douche voor mijn badkamerrenovatie?
 2. Welke materialen zijn het beste geschikt voor een doucheruimte bij een renovatie?
 3. Wat zijn de meest voorkomende problemen met douches bij renovaties?
 4. Wat is de beste manier om te beginnen met het renoveren van een douche?
 5. Wat zijn de verschillende opties voor het installeren van een nieuwe douche in mijn badkamerrenovatie?
 6. Hoe kan ik energie besparen tijdens mijn badkamerrenovatie met betrekking tot mijn douche?
 7. Welke soort accessoires moet ik kopen als onderdeel van mijn badkamerrenovatie met betrekking tot mijn douche?
 8. Welke stappen moet ik nemen om er zeker van te zijn dat mijn renovatiedouche veilig is en blijft werken na voltooiing van de renovatiewerkzaamheden?

Hoe kies ik de juiste douche voor mijn badkamerrenovatie?

Het kiezen van de juiste douche voor uw badkamerrenovatie is een belangrijke beslissing. Hier zijn enkele tips om u te helpen bij het maken van de juiste keuze:

 1. Ruimte: Meet de beschikbare ruimte in uw badkamer voordat u een douche selecteert. Dit helpt u bij het bepalen van de juiste afmetingen en het type douche dat in uw badkamer past, zoals een inloopdouche, een douchecabine of een hoekdouche.
 2. Stijl: Overweeg de stijl en het ontwerp van uw badkamer bij het kiezen van een douche. Wilt u een moderne uitstraling met strakke lijnen of geeft u de voorkeur aan een meer traditionele uitstraling? Kies een douche die past bij de algehele esthetiek van uw badkamer.
 3. Functionaliteit: Denk na over uw behoeften en voorkeuren op het gebied van functionaliteit. Wilt u bijvoorbeeld een regendouche, massagedouchesproeiers of stoomfuncties? Bepaal welke functies belangrijk zijn voor u en zoek naar douches die deze bieden.
 4. Onderhoudsgemak: Houd rekening met het onderhoudsgemak bij het kiezen van een douche. Sommige materialen en ontwerpen vereisen meer schoonmaak- en onderhoudswerk dan andere. Kies voor materialen en afwerkingen die gemakkelijk schoon te maken zijn en bestand zijn tegen vocht.
 5. Waterdruk: Controleer de waterdruk in uw badkamer voordat u een douche kiest. Sommige douches hebben hogere waterdruk nodig om optimaal te functioneren. Zorg ervoor dat de door u gekozen douche compatibel is met de waterdruk in uw huis.
 6. Budget: Bepaal uw budget voor de badkamerrenovatie en stel een bedrag vast dat u wilt besteden aan de douche. Er zijn douches verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, dus het is belangrijk om realistisch te zijn over wat u zich kunt veroorloven.
 7. Kwaliteit: Besteed aandacht aan de kwaliteit van de gekozen douche. Lees beoordelingen, vraag advies aan professionals en kies voor betrouwbare merken en leveranciers. Een goede kwaliteit douche gaat langer mee en biedt een betere gebruikerservaring.
 8. Installatie: Overweeg of u de douche zelf wilt installeren of dat u professionele hulp nodig heeft. Sommige douches vereisen complexe installatieprocedures, terwijl andere eenvoudiger te installeren zijn. Zorg ervoor dat u weet wat er nodig is voordat u een definitieve beslissing neemt.

Door rekening te houden met deze factoren kunt u de juiste douche kiezen die past bij uw badkamerrenovatie en voldoet aan uw behoeften en voorkeuren. Vergeet niet om ook advies in te winnen bij professionals als u twijfelt of extra begeleiding nodig heeft bij het maken van uw keuze.

Welke materialen zijn het beste geschikt voor een doucheruimte bij een renovatie?

Bij het renoveren van een doucheruimte is het belangrijk om materialen te kiezen die bestand zijn tegen vocht en gemakkelijk schoon te maken zijn. Hier zijn enkele materialen die vaak worden gebruikt in doucheruimtes:

 1. Tegels: Tegels zijn een populaire keuze voor doucheruimtes vanwege hun duurzaamheid en waterbestendigheid. Keramische tegels zijn gemakkelijk schoon te maken en verkrijgbaar in verschillende stijlen, patronen en kleuren. Natuursteen tegels, zoals marmer of leisteen, kunnen ook een luxe uitstraling geven, maar vereisen meer onderhoud.
 2. Glas: Glaspanelen worden vaak gebruikt voor douchewanden omdat ze de ruimte open en licht laten lijken. Gehard glas is veilig en bestand tegen water- en warmtewisselingen. Het is ook gemakkelijk schoon te maken, omdat er geen voegen zijn waar schimmel kan groeien.
 3. Waterbestendige verf: Als u liever geen tegels wilt gebruiken, kunt u kiezen voor waterbestendige verf op de muren van uw doucheruimte. Zorg ervoor dat u speciale badkamerverf gebruikt die bestand is tegen vocht en schimmelgroei.
 4. Roestvrij staal: Roestvrijstalen armaturen zoals douchekoppen, kranen en doucheafvoeren zijn populair vanwege hun duurzaamheid en weerstand tegen corrosie door water.
 5. Kunststof of acryl: Kunststof of acryl douchewanden en douchebakken zijn lichtgewicht, duurzaam en gemakkelijk schoon te maken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen en kunnen een moderne uitstraling geven aan uw doucheruimte.

Het is belangrijk om bij het kiezen van materialen ook rekening te houden met uw persoonlijke voorkeur, budget en de algehele stijl van uw badkamer. Het raadplegen van een professional kan u helpen bij het maken van de juiste keuzes voor uw renovatieproject.

Wat zijn de meest voorkomende problemen met douches bij renovaties?

Bij renovaties van douches kunnen verschillende problemen optreden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende problemen waar mensen tegenaan kunnen lopen:

 1. Schimmel en vochtproblemen: Douches zijn vochtige omgevingen en als er onvoldoende ventilatie is, kan dit leiden tot schimmel- en vochtproblemen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de douche goed geventileerd wordt om schimmelgroei te voorkomen.
 2. Slechte waterdichtheid: Een slechte waterdichtheid kan leiden tot lekkages en waterschade aan omliggende muren, vloeren en plafonds. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat de douche goed afgedicht is om waterlekkages te voorkomen.
 3. Verouderde of beschadigde tegels: Tegels kunnen na verloop van tijd slijten, barsten of verkleuren. Het vervangen of opnieuw betegelen van de douchewanden kan nodig zijn tijdens een renovatie.
 4. Problemen met de afvoer: Verstopte of slecht functionerende afvoeren kunnen leiden tot waterophoping in de douchebak of overstromingen in de badkamer. Het controleren en indien nodig vervangen van de afvoer is belangrijk tijdens een renovatie.
 5. Onvoldoende waterdruk: Een gebrek aan voldoende waterdruk kan het douchen ongemakkelijk maken. Dit probleem kan worden veroorzaakt door verstopte douchekoppen, defecte leidingen of problemen met de watervoorziening. Het is belangrijk om de oorzaak van het probleem te achterhalen en indien nodig aanpassingen te maken.
 6. Slechte verlichting: Onvoldoende of onjuiste verlichting in de douche kan het moeilijk maken om te zien tijdens het douchen. Het is belangrijk om voldoende heldere en waterbestendige verlichting te installeren.
 7. Gebrek aan opbergruimte: Een gebrek aan opbergruimte in de douche kan leiden tot een rommelige en ongeorganiseerde ruimte. Het toevoegen van inbouwnissen, planken of doucherekken tijdens de renovatie kan helpen om dit probleem op te lossen.

Het is belangrijk om deze veelvoorkomende problemen in overweging te nemen bij het plannen van een renovatie van uw douche. Door deze problemen aan te pakken, kunt u ervoor zorgen dat uw vernieuwde douche functioneel, comfortabel en vrij van mogelijke complicaties is.

Wat is de beste manier om te beginnen met het renoveren van een douche?

De beste manier om te beginnen met het renoveren van een douche is door een duidelijk plan op te stellen en de volgende stappen te volgen:

 1. Beoordeel de huidige situatie: Inspecteer de huidige douche en identificeer eventuele problemen, zoals lekkages, beschadigde tegels of verouderde apparatuur. Dit helpt u bij het bepalen van de omvang van de renovatie en welke specifieke aspecten moeten worden aangepakt.
 2. Stel een budget vast: Bepaal hoeveel u wilt besteden aan de douche renovatie. Dit helpt u bij het maken van keuzes met betrekking tot materialen, apparatuur en eventuele professionele hulp die u nodig heeft.
 3. Doe inspiratie op: Blader door tijdschriften, bekijk online foto’s en bezoek showrooms om ideeën op te doen voor uw nieuwe douche. Denk na over de gewenste stijl, kleurenschema’s en functionaliteit die u wilt bereiken.
 4. Maak een ontwerp: Teken een plattegrond van uw nieuwe douche en maak keuzes met betrekking tot indeling, tegels, douchekoppen, kranen en andere elementen. Overweeg ook praktische aspecten zoals opbergruimte en verlichting.
 5. Verzamel materialen: Nadat u uw ontwerp heeft voltooid, kunt u beginnen met het verzamelen van alle benodigde materialen, zoals tegels, sanitair, douchekoppen, kranen en andere accessoires. Zorg ervoor dat u voldoende tijd neemt om kwaliteitsmaterialen te selecteren die passen bij uw budget en stijlvoorkeuren.
 6. Demonteer de oude douche: Voordat u kunt beginnen met het installeren van de nieuwe douche, moet u de oude douche verwijderen. Dit kan het verwijderen van tegels, sanitair en andere elementen omvatten. Zorg ervoor dat u voorzichtig te werk gaat en eventuele leidingen of elektrische bedrading afsluit voordat u begint.
 7. Installeer nieuwe elementen: Volg het ontwerp dat u hebt gemaakt en installeer stap voor stap de nieuwe elementen van uw douche, zoals tegels, douchewanden, sanitair, kranen en douchekoppen. Als u niet bekend bent met loodgieterswerk of betegelen, is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen.
 8. Werk af en test: Nadat alle elementen zijn geïnstalleerd, is het tijd om de renovatie af te ronden door eventuele voegen te vullen, kitranden aan te brengen en de douche grondig schoon te maken. Zorg ervoor dat alle aansluitingen goed zijn afgedicht en test vervolgens de waterdruk, temperatuurregeling en functionaliteit van uw vernieuwde douche.

Door deze stappen te volgen, kunt u op een georganiseerde manier beginnen met het renoveren van uw douche en zorgen voor een succesvolle transformatie naar een vernieuwde badkamerervaring.

Wat zijn de verschillende opties voor het installeren van een nieuwe douche in mijn badkamerrenovatie?

Bij het installeren van een nieuwe douche tijdens uw badkamerrenovatie heeft u verschillende opties om uit te kiezen. Hier zijn enkele veelvoorkomende opties:

 1. Inloopdouche: Een inloopdouche is een populaire keuze vanwege zijn moderne en ruime uitstraling. Het bestaat meestal uit een betegelde of glazen douchewand zonder deur, waardoor u gemakkelijk in en uit de douche kunt stappen.
 2. Douchecabine: Een douchecabine is een afgesloten ruimte met wanden en een deur. Het kan gemaakt zijn van glas, acryl of andere materialen. Douchecabines zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen, waaronder hoekcabines, vierkante cabines en rechthoekige cabines.
 3. Bad-douche combinatie: Als u zowel een bad als een douche wilt hebben, kunt u kiezen voor een bad-douche combinatie. Dit is ideaal als u beperkte ruimte heeft in uw badkamer of als u de flexibiliteit wilt hebben om te kunnen kiezen tussen douchen en baden.
 4. Stoomdouche: Een stoomdouche biedt niet alleen de mogelijkheid om te douchen, maar ook om te genieten van de voordelen van stoomtherapie. Stoomdouches creëren een ontspannende spa-ervaring door stoom te produceren die helpt bij het ontspannen van spieren en het openen van poriën.
 5. Regendouche: Regendouches zijn douchekoppen die een zachte en brede waterstraal creëren, vergelijkbaar met een regenbui. Ze zorgen voor een luxueuze en ontspannende douche-ervaring.
 6. Massagedouche: Een massagedouche heeft verstelbare stralen die gericht zijn op specifieke delen van het lichaam. Het biedt verschillende massagestanden, zoals pulserend, sproeiend of masserend, om vermoeide spieren te ontspannen en stress te verminderen.
 7. Wandgemonteerde douche: Een wandgemonteerde douche bestaat uit een douchekop die aan de muur is bevestigd. Dit is een eenvoudige en traditionele optie die nog steeds populair is vanwege zijn functionaliteit en gemak.

Bij het kiezen van de juiste doucheoptie voor uw badkamerrenovatie is het belangrijk om rekening te houden met uw persoonlijke voorkeuren, beschikbare ruimte en budget. Vergeet niet om ook aandacht te besteden aan de materialen, afwerkingen en accessoires om de gewenste stijl en functionaliteit te bereiken.

Hoe kan ik energie besparen tijdens mijn badkamerrenovatie met betrekking tot mijn douche?

Tijdens uw badkamerrenovatie kunt u verschillende maatregelen nemen om energie te besparen met betrekking tot uw douche. Hier zijn enkele tips die u kunt overwegen:

 1. Kies voor een waterbesparende douchekop: Waterbesparende douchekoppen verminderen het waterverbruik zonder dat u het comfort van uw douche-ervaring hoeft op te geven. Ze mengen lucht met water, waardoor de waterstraal krachtig aanvoelt, terwijl er minder water wordt verbruikt. Dit kan helpen om uw waterverbruik en energiekosten te verminderen.
 2. Installeer een thermostatische douchemengkraan: Een thermostatische douchemengkraan zorgt ervoor dat het water altijd op de gewenste temperatuur blijft, zelfs wanneer er andere kranen in huis worden gebruikt. Hierdoor hoeft u niet onnodig warm water te verspillen tijdens het afstellen van de juiste temperatuur.
 3. Isoleer de leidingen: Tijdens uw renovatie kunt u overwegen om de leidingen van uw douche goed te isoleren. Dit helpt warmteverlies te voorkomen en zorgt ervoor dat het warme water sneller op temperatuur blijft, waardoor u minder energie nodig heeft om het water op te warmen.
 4. Overweeg een elektrische warmtepompboiler: Als u uw oude boiler wilt vervangen, kunt u overwegen om een elektrische warmtepompboiler te installeren. Deze boilers halen warmte uit de omgevingslucht en gebruiken deze om water op te warmen. Ze verbruiken veel minder energie dan conventionele boilers en kunnen u helpen om aanzienlijk te besparen op uw energiekosten.
 5. Zorg voor goede ventilatie: Een goed geventileerde badkamer voorkomt vochtproblemen en schimmelvorming, waardoor u minder energie hoeft te besteden aan het verwijderen van vocht en het drogen van de ruimte. Zorg ervoor dat uw badkamer voldoende ventilatiemogelijkheden heeft, zoals een afzuigventilator of een raam dat open kan.
 6. Gebruik duurzame materialen: Bij het kiezen van materialen voor uw douche, zoals tegels en douchewanden, kunt u overwegen om duurzame opties te gebruiken. Materialen zoals glas en keramiek zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar ze hebben ook een langere levensduur, waardoor u minder vaak hoeft te renoveren en minder materiaalafval produceert.

Door deze energiebesparende maatregelen toe te passen tijdens uw badkamerrenovatie kunt u niet alleen bijdragen aan het verminderen van uw energieverbruik, maar ook aan het verlagen van uw energiekosten op de lange termijn.

Welke soort accessoires moet ik kopen als onderdeel van mijn badkamerrenovatie met betrekking tot mijn douche?

Bij het renoveren van uw douche als onderdeel van uw badkamerrenovatie zijn er verschillende accessoires die u kunt overwegen om toe te voegen. Deze accessoires kunnen zowel functioneel als decoratief zijn en kunnen uw douche-ervaring verbeteren. Hier zijn enkele suggesties:

 1. Doucherek: Een doucherek is handig om shampoo, zeep en andere benodigdheden binnen handbereik te houden. U kunt kiezen voor een hangend rek dat aan de douchewand wordt bevestigd of een staand rek dat in de hoek van de douche wordt geplaatst.
 2. Douchebakje: Een douchebakje is een kleinere versie van een doucherek en biedt ruimte voor het opbergen van bijvoorbeeld scheermesjes, tandenborstels of sponsjes. Het kan aan de muur worden bevestigd of opgehangen aan de douchekop.
 3. Douchegordijn: Een nieuw douchegordijn kan de uitstraling van uw douche direct veranderen. Kies een stijlvol patroon of kleur die past bij uw badkamerinrichting.
 4. Antislipmatten: Veiligheid is belangrijk in de douche, vooral als u kinderen of oudere familieleden heeft. Overweeg het plaatsen van antislipmatten op de vloer van uw douche om uitglijden te voorkomen.
 5. Handdoekhaken: Handdoekhaken zijn praktisch om handdoeken op te hangen zodat ze binnen handbereik zijn na het douchen. U kunt ze aan de muur bevestigen of aan de achterkant van de douchedeur hangen.
 6. Zeepdispenser: Een zeepdispenser kan een nette en georganiseerde uitstraling geven aan uw douche. U kunt kiezen voor een wandgemonteerde dispenser of een vrijstaande dispenser.
 7. Douchebankje: Als u graag zit tijdens het douchen of als u mobiliteitsproblemen heeft, kan een douchebankje een handige toevoeging zijn. Het biedt comfort en ondersteuning tijdens het douchen.
 8. Verlichting: Overweeg het toevoegen van verlichting in uw douche om de sfeer te verbeteren. LED-strips of inbouwspots kunnen een mooie ambiance creëren.
 9. Spiegel: Een spiegel in uw douche kan handig zijn voor het scheren, make-up aanbrengen of gewoon om uzelf te bekijken tijdens het douchen.
 10. Badmat: Plaats een badmat buiten uw douche om uw voeten droog te vegen wanneer u uit de douche stapt. Dit helpt ook om de vloer droog te houden en uitglijden te voorkomen.

De keuze van accessoires hangt af van uw persoonlijke behoeften, smaak en budget. Zorg ervoor dat de accessoires die u kiest goed passen bij de stijl en functionaliteit van uw vernieuwde douche en badkamer.

Welke stappen moet ik nemen om er zeker van te zijn dat mijn renovatiedouche veilig is en blijft werken na voltooiing van de renovatiewerkzaamheden?

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw renovatiedouche niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook veilig en functioneel blijft na voltooiing van de renovatiewerkzaamheden. Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen om ervoor te zorgen dat uw douche veilig blijft:

 1. Professionele installatie: Zorg ervoor dat de renovatiewerkzaamheden worden uitgevoerd door een professionele aannemer of loodgieter die ervaring heeft met doucherenovaties. Een juiste installatie is essentieel voor de veiligheid en duurzaamheid van uw douche.
 2. Waterdichting: Zorg ervoor dat de doucheruimte goed waterdicht is gemaakt om lekkages en vochtschade te voorkomen. Dit omvat het gebruik van waterbestendige materialen, zoals waterdichte membranen, speciale afdichtingsmiddelen en hoogwaardige kit.
 3. Veilige elektrische installatie: Als uw douche elektrische componenten bevat, zoals een elektrische douchekop of verlichting, moet u ervoor zorgen dat deze op een veilige manier zijn geïnstalleerd. Schakel indien nodig een erkende elektricien in om de elektrische bedrading correct aan te leggen en te controleren of alles voldoet aan de geldende veiligheidsvoorschriften.
 4. Antislipvloer: Overweeg het gebruik van antislipvloeren in uw douche om uitglijden en ongelukken te voorkomen, vooral als u tegels gebruikt die glad kunnen worden wanneer ze nat zijn. Er zijn verschillende antislipcoatings en -matten beschikbaar die u kunt gebruiken om de veiligheid van uw douchevloer te verbeteren.
 5. Goede ventilatie: Zorg ervoor dat uw doucheruimte voldoende ventilatie heeft om vochtproblemen, zoals schimmelvorming, te voorkomen. Een goede ventilator of raam kan helpen bij het afvoeren van vochtige lucht en het bevorderen van een gezonde luchtcirculatie.
 6. Regelmatig onderhoud: Na voltooiing van de renovatiewerkzaamheden is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren aan uw douche. Reinig de douchewanden, kranen en afvoeren regelmatig om ophoping van vuil en kalkaanslag te voorkomen. Controleer ook periodiek op eventuele lekkages of andere problemen die kunnen ontstaan.

Door deze stappen te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw renovatiedouche niet alleen veilig is na voltooiing van de werkzaamheden, maar ook blijft voldoen aan uw behoeften op lange termijn. Vergeet niet om eventuele wijzigingen of problemen tijdig aan te pakken en indien nodig professionele hulp in te schakelen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.